Straja este doar o grupare de case, vile și pensiuni, situată la altitudine și totodată, la o distanță suficient de mare de orașul Vâlcan, pentru a putea fi un cartier al acestuia. Un fel de cartier la Cota 1400 Sinaia. Însă de aici și până la ceea ce înțelegem prin noțiunea de stațiune este cale lungă.

Străzile, două, trei, sunt mai degrabă niște ulițe asfaltate, pe care abia se strecoară câte o mașină în mijlocul iernii. Trotoarele, acolo unde există sunt pur formale, impracticabile ori din cauza zăpezii ori a mașinilor parcate. Mașinile și oamenii împart același asfalt iar când se petrec, omamenii trebuie să găsească spații de refugiu.

Magazinele, două, trei și acestea, sunt aprovizionate cu te miri ce, în niciun caz cu produse utile unui turist. Pentru pâine, spre exemplu, ar trebui să faci precomandă, de pe o zi pe alta, și cred că asta spune totul. Nevoi mai complexe, cum ar fi aprovizionarea pentru mai multe zile sau mai multe persoane, prepupun deplasarea în oraș, deplasare care costă mult timp și mulți bani, practic pierzi ziua de schi.

Din câte am văzut foarte puține pensiuni se ridică la standardele de pe Valea Prahovei, dar prețurile sunt cu 50% peste.

Celebrele parcări din Straja sunt scumpe și nesigure pentru integritatea autoturismelor. Pe măsură ce unul vine și altul pleacă troienele de zăpată sunt aruncate în spațiile dintre mașini. Dacă ai parcat mai aproape de locurile prin care se circulă, mare minune să nu găsești mașina lovită, așa că după părerea mea nu merită. Personal recomand parcarea in Lupeni apelarea la transportatorii locali.

Cred că secretul succesului Strajei este dat tocmai de poziția geografică și limitele impuse de spațiile de cazare. Acestea au corespondență în numărul de schiori, care este intotdeauna acceptabil. Este adevărat că există posibilitatea să urci în fiecare dimineață cu gondola, dar nu este o soluție confortabilă pentru că gondola este într-o margine a orașului Vâlcan, pentru că trebuie să mergi la gondolă cu mașina personală sau taxiul, pentru că parcarea se plătește, pentru că Gondola are program până la 17.00 iar nocturna până la 21.00, etc …

Cu toate acestea, pentru cine iubește muntele, schiul și nu are o dependență prea mare de confort, Straja este fabuloasă. Zăpada este din belșug, peisajele sunt fabuloase, iar cele câteva partii acoperă aproape toate dorințele și nevoile. Parte din pensiuni sunt situate la baza partiilor, sau la o distanță foarte mică de acestea.

Skipass-urile sunt doua. Unul care este valabil pe 80 % din partii inclusiv pe nocturna, celalalt se preteaza incepatorilor.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.