Da. Cu mulți ani în urmă am avut șansa să văd Marea Neagră din apropierea Releului Coștila. Nu este vorba de niciun fenomen meteo sau astronomic, însă momentul în care marea poate fi văzută este destul de greu de prins.

Condițiile meteo sunt determinante. Practic, nu trebuie să existe niciun nor pe cer, între liniile imaginare, care unesc cele trei elemente: soare-mare-ochi.

Din cauza acestor distanțe foarte mari, marea poate fi vazută într-un singur moment al zilei, la răsăritul soarelui. În acele cateva clipe, vedem reflexiile soarelui, unduindu-se pe suprafața apei. Nu marea propriu-zis, așa cum o știm și nici linia țărmului. Mai degrabă sesizăm marea, ca urmare a acelor unduiri și umbre pe care le creează mișcarea apei.

Este un moment pe cât de fascinant, pe atât de greu de surprins.

Categorii: Utile

2 comentarii

Valeriu · 14 septembrie 2021 la 10:45

O fotografie drept dovada?
Marea Neagra e la o distanta de ~300 km fata de Releu.
Releul este la 2500 m altitudine, dar chiar si la altitudinea aceasta, daca luam in calcul curbura pamantului de 4500 m, nu ai cum s-o vezi!

Dragos · 14 septembrie 2021 la 11:50

Pe vremea aceea nu era asa multa tehnologie si nici nu cred ca faceai mare lucru cu un compact, dar de vazut se vede. Nu tin sa ma crezi 😉

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.