Orice persoană care cochetează cu ideea de a merge pe munte este pusă în fața unei alegeri dificile: bocancii. Curând află că există bocanci de vară, de 3 sezoane, de iarnă, de treking, tehnici, cu piele nubuk, cu piele întoarsă, cu vibram, rigizi, etc …

De ce bocanci și nu altă încălțăminte ? Pentru că bocancul îți îmbracă și glezna și o protejează de o eventuală luxație. Pentru că se leagă cu șiret și îi poți regla strângerea în funcție de nevoi, spre deosebire de cizmă care, prin natura construcției, nu poate asigura o prindere fermă pe picior.

Dacă ești la începutul drumeției montane și mergi pe trasee ușoare, cu poteci generoase și în perioadele fără intemperii sau zăpadă, poți purta aproape orice pereche de bocanci, care acoperă glezna.

Dacă traseele sunt mai îndrăznețe atunci ai nevoie de o pereche de bocanci de munte, pentru că bocancul de oraș, nu va rezista solicitărilor, dar nici nu are elementele constructive necesare.

Când cumperi prima pereche de bocanci de munte fii atent la următoarele:

  1. Proba. Niciun bocanc de munte nu se cumpără online. Trebuie probat!
  2. Confortul piciorului. De la prima încălțare, bocancul nu trebuie să te bată sau să te strângă. Recomandarea generală este de a încălța ambii bocanci în magazin cu o șosetă groasă și a petrece ceva timp cu ei în picioare, învârtindu-te de colo colo, pentru a te asigura că nu te bat și nu te strang.
  3. Marimea. Bocancul trebuie să fie cu o idee mai mare (jumatate de număr) pentru că pe de o parte, în timpul efortului piciorul își mărește volumul, iar pe de altă parte în timpul cobărârilor degetele ar fi strivite în vârful bocancului. Este bine să știți că fiecare firmă folosește un calapod propriu și mărimile nu corespund de la un brand la altul. De aceea, prima condiție este proba.
  4. Membrana. Membrana este obligatorie, pentru că împiedică pătrunderea apei în interiorul bocancului și permite, totodată, respirabilitatea piciorului. Ca și în cazul tălpii, marii producători au dezvoltat membrane proprii, așa că diferența între goretex, simpatex, hydrotex, etc ..este mai puțin importantă.
  5. Talpa. Trebuie să fie din materiale cu aderență mărită. Cel mai cunoscut este ”vibram”, dar unele firme mari oferă propria talpă (spre exemplu Salomon folosește propria talpa ”contragrip”).
  6. Tipul. Aici discuțiile se complică. Recomandarea mea este să fie un bocanc confecționat din piele normală sau nubuk, pentru că puteți folosi acest bocanc primăvara, vara și toamna, (3 sezoane) chiar și în drumeții ușoare practicate în timpul iernii.

Recomand pielea pentru că, îngrijită corect, oferă bocancului o durată mai mare de viață, se întreține ușor, se impermeabilizează ușor și, pe termen lung își păstrează capaciteta de izolare, spre deosebire de bocancii confecționați din materiale sintetice.

Deși prețul pentru un astfel de bocanc se întinde pe o plajă între 350 și 1200+ de lei, dar costul este ultimul criteriu, pentru că, pe munte, primează confortul și calitatea produsului.


0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.