Deși blamați la debutul pe piața de profil, mini-colțarii (”gheruțe”) câștigă din ce în ce mai mult teren. Avantajele acestora, prin comparație cu colțarii ”clasici” sunt multe, dar si dezavantajele :).

Cel mai important este că pot fi încălțați pe toate tipurile de bocanci și peste orice fel de gheată, deci versatilitate maximă. Sunt mai ușori, se impachetează mai compact, ocupă spațiu mai puțin, se încalță ușor și nu în ultimul rând sunt mai ieftini (preturile variază între 60 și 170 lei)*.

Însă, lungimea crampoanelor este mai mică decât la colțarii clasici, deci pericolul de încărcare cu zăpadă și alunecare este mai mai mare. Nu sunt dotati cu antiboot** și nu au sisteme de fixare a bocancului. În plus, sunt lipsiți de colții frontali, pe care îi folosim pe pantele foarte înclinate.

Spre deosebire de colțarii clasici, care au sisteme de prindere din chingă și/sau mecanice (semi-tehnică și tehnică), sistemul de prindere al mini-colțarilor constă într-o bandă din silicon dublată, în general, cu o bandă de velcro, așadar nu sunt gândiți să suporte tensiuni mari.

Așa cum sugerează și denumirea, mini-colțarii nu au fost gândiți să înlocuiască colțarii pentru că nu au funcționalitățile acestora, ci mai degrabă ca o piesă diferită de echipament, care să ușureze deplasarea într-un teren prietenos.

În concluzie, mini-colțarii se folosesc exclusiv pe terenuri facile, adică pe poteci generoase acoperite cu zăpadă sau gheață. Nu ne ajută în trasele de văi, tehnice sau expuse, ba chiar ne pot pune în pericol. Cu toate acestea, când plecăm într-un traseu care nu presupune folosirea colțarilor, este indicat să avem în rucsac o pereche de mini-colțari.

*deși prețurile mici pot atrage, nu recomand achizițioarea unor colțari ”no-name”. Cumpărați-vă de la magazinele de specialitate !

**pe coltar este fixata o placa din material cauciucat cu rolul de a împiedica acumularea zapezii intre dintii coltarilor.


0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.