Măsurarea unghiului pantei

Determinarea unghiului pantei

Determinarea unghiului pantei este o informație foarte utilă, pe timp de iarnă, pentru schiorii off piste și pentru alpiniști, pentru că știm deja, de regulă, avalanșele se produc pe pante cu unghiul cuprins între 30° și 45°.

Cum procedăm ?

În primul rând, se recomandă ca bețele să fie setate la lungimea de 1m, deși cred că cel mai important aspect este să fie egale. Unul dintre bețe se înfige în zăpadă în plan vertical, NU perpendicular pe zăpadă.

Celălalt, se prinde de vârf și se așează ușor pe panta pe care dorim să o măsurăm. Se ridică vârful până când rozeta atinge tija bătului vertical cu partes superioară. Menținând contactul tijelor bățul de pe zăpadă se ridică până când formează un unghi de 90° cu bățul înfipt vertical. Verificăm ca în timpul ridicării, mânerul bățului de pe zăpadă să rămână la suprafața zăpezii, fără a se afunda.

Cum interpretăm rezultatul ?

Dacă bățul orizontal întâlnește bățul vertical la jumătatea acestuia din urmă 1/2, unghiul pantei este de aproximativ 27°, dacă bețele se întâlnesc la 3/4 din bățul vertical, unghiul pantei este de aproximativ 37°, iar când se întâlnesc la capete, unghiul pantei este de aproximativ 45°.

ATENTIE !

Avalanșele se produc, de regulă, pe pante cu unghiul cuprins între 30° și 45°. Faptul că panta noastră are un unghi în afara acestui interval nu ne îndreptățește să tragem concluzia că suntem în siguranță.


0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.