Echipamentul pentru drumeție

Cum ne îmbrăcăm pe munte

Ideea este ca hainele ca hainele să îți asigure maximul de confort, eficiență și adaptabilitate la condițiile meteo, uneori extrem de variabile. Purtarea unor haine nepotrivite, sau într-un mod nepotrivit, poate duce la consecințe dintre cele mai neplăcute, deshidratare, hiportmie, etc…

Regula ”celor trei straturi” presupune purtarea a trei, uneori chiar patru straturi, fiecare având un rol bine definit.

Stratul de bază este format din hainele care vin in contact direct cu pielea. Funcția principală a acestui strat este de a transporta transpirația de pe piele către stratul următor, menținând pielea cât mai uscată. Elementele din acest strat sunt confecționate din anumite tipuri de fibre care îndeplinesc această funcție, cele mai multe sintetice. Acesta este motivul pentru care nu se recomandă purtarea articolelor din bumbac, bumbacul reține apa și transpirația rămâne imbibată în acesta și în imediata apropiere a pielii (transpirația).

Stratul intermediar (termic) este format din haine acoperă stratul de bază. Funcțiile principale ale acestui strat sunt ”menținerea căldurii corporale” și ”respirabilitatea”. Menținerea căldurii corporale este necesară pentru asigurarea confortului termic iar respirabilitatea presupune capacitatea acestora de a continua deplasarea transpirației către exteriorul lor. Hainele ce compun acest strat sunt confecționate în general din fleece sau polar și uneori puf de gască, pinguin, etc …

Stratul exterior (softshell sau hardshell) este format din haine care au rolul de a ne proteja de vant si intemperii, dar in acelasi timp pastreză un factor ridicat de respirabilitate. In aceasta categorie intră jachetele din softshell sau cele din materiale similare fâșului, având aplicate membrane sintetice care au rolul de a impiedica patrunderea apei în interior (gore-tex, simpa-tex, etc ..).

Acelasi principiu se aplică și pentru pantaloni. De asemenea, accesoriile pentru cap și mânușile trebuie să fie adaptate temperaturii, gradului de transpirație și anotimpului.

Regula ”când stai te imbraci, când pornești de dezbraci” presupune ca, în starea de repaos, chiar și de câteva minute, sa îmbrăcăm o haină calduroasă care să mențină temperatura corpului. Imediat ce pornim o dezbrăcăm și o punem în rucsac. De altfel, dezbrăcăm atâtea haine cat este necesar astfel încât, în timpul efortului, să transpirăm cât mai puțin posibil.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *