În încercarea de a acoperi nevoia practicanților diverselor activități montane, magazinele de profil vând o multitudine de modele.

Fără a ne umple capul cu detalii constructive și altele asemenea, înainte de a ne alege un piolet, trebuie să ne gândim ce urmează să facem cu el, la ce îl folosim preponderent, iar după aceea alegem între:

Pioletul de tură (1). Este un piolet ușor, pe care il putem folosi pe terenuri înzăpezite, sau deplasarea pe ghețar, în general pentru sprijin (ca pe baston), dar care ne poate opri și dintr-o alunecare. Coada este lungă, dreaptă sau ușor curbată, iar capul (cu ciocul și lopățica) este confecționat din aliaje care fac față acestor tipuri de teren. Coada este prevăzută în vârf cu un pin, pentru a pătrunde mai ușor și a se fixa mai bine în zăpadă. Acest piolet nu poate fi folosit în gheață. Înălțimea lui trebuie să fie cât mai apropiată de lungimea distanței dintre palmă și sol, măsurată cu brațele pe lângă corp (poziția drepți). Acest piolet are și un frate mai mic, folosit de către de către schiorii de tură, cu aceleași caracteristici însă cu coada mult mai scurtă.

Pioletul de alpinism clasic (2). Are o construcție mai solidă, coada dreaptă sau ușor curbată, capul pioletului este confecționat din oțel forjat, iar priza pe coadă este prevăzută cu materiale antiderapante, pentru a preveni alunecarea mâinii din priză. Este un piolet versatil care face față în teren alpin și poate fi folosit chiar și în pasaje cu gheață.

Dacă nu dețineți niciun piolet, recomandarea mea este să achiziționați unul din această gamă, chiar dacă este ceva mai scump decât celălalt, pentru versatilitatea lui.

Pioletul tehnic (3). Are capul din oțel forjat, permite înlocuirea sau schimbarea lamelor, coada este scurtă și curbă, prevăzută cu un mâner ergonomic învelit în cauciuc și este destinat alpinismului tehnic. Este impropriu folosirii în turele montane, datorită cozii scurte, care nu ne ajută la sprijin și nici nu oferă o ancorare bună în zăpadă.  

Pioletul de gheață (4). Este destinat cățărării în cascade de gheață are o formă specifică, cu diferite geometrii ale coazii, pentru a asigura o pârghie cât mai mare și a ușura efortul cățărătorului. Ciocul este foarte agresiv, foarte ascuțit și confecționat din oțeluri dure, construcția permite înlocuirea acestuia, iar mânerul este cauciucat și foarte ergonomic. Același piolet se folosește și în dry-tooling, cu lame dedicate acestei activități.


0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.