Când ne alegem clăparul de schi trebuie să fim atenți la mai multe elemente.

Flexul clăparului este o unitate de măsură cu ajutorul căreia identificăm elasticitatea acestuia. Pentru începători este recomandată folosirea clăparilor cu un flex între 60-80 unități, pentru intermediari între 80-100 unități, pentru experți între 100-120 unității iar ce trece peste se adresează profesioniștilor.

De ce este important să folosim un flex corespunzător nivelului nostru ? Pentru că un clapar destinat expertilor este un clapar FOARTE rigid, atât de rigid încât ai senzația că ai piciorul fixat în ciment, pe când clăparul destinat începătorului permite o anumită toleranță la mișcare. De această toleranță avem nevoie în tot procesul învățării, proces în care nu controlăm suficient de bine poziționarea schiurilor. Clăparul rigid nu va permite piciorului nicio mișcare suplimentară iar tot efortul produs de torsionările accidentale sau imprecise va fi transmis în articulația genunchiului, care va fi forțată la maxim. În cazurile ”fericite” aceste suprasarcini ne conduc mai întâi la medic automat la repaos pe perioade lungi de timp, iar în cazurile nefericite la operații de menisc sau rupturi de tendoane, etc …

O altă diferență constructivă este unghiul dintre laba piciorului și tibie, numit unghi de înclinare. Clăparii destinați începătorilor au un unghi mai mare (mai apropiat de 90 grade)și permit practicarea schiului într-o poziție înaltă, corespunzătoare unui stil de schi ”de agrement”, însă clăparii destinați avansaților și experților au unghiul constructiv mai mic, corespunzător unui stil de schi ”sportiv”. Unghiul mai ascuțit îl obligă pe începător la o flexie mai puternică a genunghilor, ceea ce atrage o încărcare mai mare a sistemului muscular încărcare cu care nu suntem obișnuiți și care ne va obosi în foarte scurtă vreme.

Cei mai mulți clăpari pentru începători oferă posibilitatea reglării unghiului de înclinare.

Last-ul clăparilor reprezintă lățimea clăparului la interior și este foarte important pentru aceia care au piciorul lat. Un last mic, nepotrivit piciorului nostru, pe lângă faptul că va face zilele de schi imposibile, va dăuna și articulațiilor existente în laba piciorului sau gleznei. Dacă știm că avem un picior lat, trebuie să îi măsurăm lățimea între cele mai late puncte și să alegem un clapar cu un last cât mai apropiat de al nostru.

Marea majoritate a vânzătorilor oferă doar informații despre flex nu și despre last. O soluție este cautarea pe site-ul producătorului !

Lungimea trebuie să corespundă lungimii piciorului tau în cm, dar este acceptată și o lungime cu până la 0,5cm mai mare, aceasta putând fi compensată ulterior printr-un ciorap mai gros.

Confortul. Încă de la încălțare clăparul nu trebuie să te jeneze. Proba o facem, ca și la bocanci, prin încălțarea și defilarea prin magazin, cu ei în picioare. Dacă după 30 minute de purtare nu apar senzații neplăcute îi putem cumpăra.

În alegerea clăparilor brand-ul nu contează și nu voi vorbi despre el.

Este bine de șiut că lățimea se poate ajusta after market, într-un atelier specializat, însă nu și lungimea.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.