Creasta principală a Făgărașului se întinde pe aproximativ 90km și, pe lângă diferența de nivel semnificativă, presupune traversarea a opt vârfuri de peste 2500m.

Sunt câteva detalii care pot face diferența între reușită și abandon, pe care le vom enumera mai jos.

Alegerea perioadei. Creasta Fagărașului nu este un traseu pe care il poți planifica din Februarie, Mai, sau Iunie. Programați 3 săptămâni de concediu în Iulie – August, faceți bagajele și stați cu ochii pe site-urile meteo care oferă prognoza pe cel puțin 2 săptămâni, gata de plecare! Când aveți un interval de 7 zile cu șanse minime de ploaie (maxim o zi) porniți la drum.

Durata. Timpul ”safe” care trebuie luat în calcul este de 7 zile calendaristice. De regulă traseul se parcurge în 5 zile, cu un timp de deplasare de aproximativ 9-11 ore pe zi, într-un ritm decent care oferă răgazul de a scoate ochii din bocanci, pentru a admira și a vă bucura de peisajul magnific. Celelalte 2 zile sunt de rezervă, pentru că vă pot întârzia multe evenimente neprevăzute.

Planificarea. Noi credem că este cel mai important element dintre toate. Planificarea traseului presupune stabilirea realistă a etapelor, cu harta în față, identificarea posibilităților de retragere către cabane sau către punctele de salvamont, identificarea refugiilor, etc … Planificarea resurselor presupune identificarea pe hartă a izvoarelor (permanente și temporare) și stabilirea hranei necesare: ce se pretează a fi cărat în rucsac, care este aportul caloric și nutritiv, la ce trebuie renunțat și la ce nu se poate renunța. Cuvintele cheie sunt minimalizarea și raționalizarea.

Echipamentul trebuie să fie minim dar să acopere toate anotimpurile, inclusiv iarna. Rucsac bun (60-80 litri), bocanci buni, șosete groase, costum cu membrană, polar, mânuși, etc … Echipamentul comun (primus, cort) se împarte.

Starea psihică este foarte importantă. Dacă sunteți conștienți că faceți ceea ce vă place nu o să pară greu, dar dacă nu sunteți convinși, vă veți dori să o luați la vale cu fiecare ocazie. Trebuie să vă relaxați cat mai mult, chiar și în deplasare. Ispita cea mai mare este la Bâlea 🙂 dar trebuie să rămâneți focusați pe obiectiv. Chiar și partenerii vă pot influența negativ așa că ar fi bine să vă însoțiți cu oameni optimiști.

Tips & trics

  • Planificați-vă etapele încât să înoptați pe lângă lacuri și refugii!
  • Spalati hainele folosite cand aveti ocazia si uscați-le pe rucsaci!
  • Seara spălați-vă pe corp!
  • Rucsacul nu trebuie să depășească 12-12,5 kg! Dacă bate în 16 kg abandonul este aproape sigur.
  • Nu puneți în bagaj decât lucrurile absolut indispensabile!
  • Nu uitați acasă ”niminurile” esențiale: ochelari, cremă de soare, medicamentele zilnice, etc …
  • Mnțineți un ritm de deplasare constant!
  • Economisiți!
  • Minimalizati: folosiți crutoane, nu pâine, 3 în 1, nu cafea, etc …
  • Hidratați-vă permanent!

0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.