Odată cu evoluția și diversificarea activităților montane, folosirea stațiilor radio portabile (walkie – talkie) este din ce în ce mai frecventă. Piața românească oferă mai multe modele, cu diferite caracteristici, unele stații sunt legale, altele nu prea, așa că înainte de a lua o decizie este bine să știm următoarele:
Din punct de vedere legal, persoanele fizice au dreptul să folosească doar stații cu antenă fixă (care nu poate fi desf[cută).
Frecvența pe care o persoană o poate folosi fără a deține o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio și fără un regim de licențiere este frecvența pe care o întâlnim sub denumirea PMR 446, unde PMR este acronimul de la ”private mobile radio” și 446 este reperul intervalului de frecvență care se desfășoară între 446 și 446,1 MHz.
Puterea de emise a stației. Cu cât puterea de emisie este mai mare, cu atat mai puternic este semnalul, deci teoretic bate mai departe. Însă o stație cu o putere de 5w este și mai grea și mai voluminoasă decât una cu o putere de 0,5w, pentru că are nevoie de un acumulator mai puternic. Pe de altă parte, dacă ești pe o vale străjuită de pereți înalți de stâncă este puțin probabil să poți comunica cu cineva de cealaltă parte a muntelui, indiferent de puterea stației. Nu în ultimul rând, puterea de emisie este și ea limitată legal la 0,5w, adică nu avem voie să deținem stații care depășesc această valoare.
Autonomia și fidelitatea sunt și ele caracteristici de luat în calcul, însă este bine de știut că, dacă stai la povești pe stație, acumulatorul se va consuma destul de repede.
Un alt element important este compatibilitatea cu alte stații. Rapid și simplu, regula spune că toate statiile PMR din comert sunt compatibile intre ele, cel puțin pe canalele principale.
Compatabilitatea este determinată de pasul stației. Pasul este distanta minima constructiva (a statiei) dintre doua canale, spre exemplu:
- Canalul 1 PMR funcționează pe frecvența 446.00625MHz,
- Canalul 2 PMR funcționează pe frecvența 446.01875 MHz.
- etc.,..
Între cele două canale este o diferență de 000,01250 MHz, adică 12,5 KHz. Cei 12,5KHz reprezintă pasul constructiv al stației. La stațiile mai performante pasul poate fi setat de utilizator la anumite intervale.
Identificarea pasului stației este importantă deoarece stațiile cu același pas sunt compatibile pe toate canalele presetate de producător. Altfel, o stație care are un pas constructiv de 6,25KHz nu va putea comunica pe canalul 2, spre exemplu, cu o stație care are pasul construcitv de 12.5KHz, deoarece frecvențele presetate pe canalul 2 vor fi diferite.
Numărul de canale. La toate stațiile PMR numărul de canale este 8 pentru că atât permite intervalul de frecvență liber (446-446,1). Restul este marketing. Este adevărat că poducătorii își fac reclamă cu 100, 200 de canale, însă acestea sunt artificiale.
Canalele ”artificiale” (subcanalele) functionează, de fapt, tot pe cele 8 canale despre care am vorbit, numai că semnalului transmis i se atașează ”o parolă”, un cod (analogic – CTCSS sau digital DCS) care permite securizarea, cât de cat, a tranmisiei, iar stația căreia i se adresează semnalul trebuie să aibă setată aceeași parolă, adică același cod pentru a putea recepționa. De ce am zis ”cat de cat” ? Pentru că o stație care este setată pe același canal și are setat același cod setat (subcanal) recepționează, la rândul ei, semnalul transmis de orice altă stație care transmite cu aceeasi parametri.
Deși în România se comercializează liber și stații cu antenă detașabilă, care pot emite și recepționa și în alte intervale de frecvență, inclusiv cu o putere peste cea legală (8w spre exemplu), iar controalele nu sunt foarte riguroase, este bine de știut că în afara granițelor putem avea probleme serioase, dacă suntem depistați cu un astfel de echipament.
În concluzie, o stație PRM clasică este mai potrivită pe munte.
O persoană mai pretențioasă sau cu nevoi mai complexe poate opta pentru o stație mai complexă, cu riscurile și limitările de rigoare.
Personal, dețin stații ”Motorola T80 Extreme” și ”Baofeng UV82”.
Motorola T80 Extreme este o stație PMR simplă și eficientă, lucrată solid și rezistentă la intemperii, cu un acumulator excepțional. Clar a fost lucrată pentru a face față outdoor-ului. N-are nicio problemă fie că-i iarnă fie că o mai udă ploaia sau o scap în zapadă.
Baofeng UV82 este mai sofisticată. Are antena mai mare, bate mai mult, are o fidelitate mai bună, butoane cât un telefon și funcții pe masură (pe care nu prea le folosesc, ce-i drept), mai incomodă iarna pentru că are butoanele mai mici, trebuie să fii ceva mai atent la setări și nu în ultimul rând este ~aproape” legală.
În plus, poate comunica la distanțe mari, însă acest tip de comunicare presupune accesarea frecvenței alocate radioamatorilor, conectarea la unele repertoare radio amplasate pe teritoriul României, un fel de retransmițătoare de semnal, pentru care este nevoie să devii radioamator, să ai cunoștințe despre frecvențe, să ți se aloce un indicativ radio (o identitate), etc ….
Distante verificate cu Baofeng UV82
- Fabrica de apa -Cabana Ciucaș.
0 comentarii