Cu ani în urmă, comunitatea montană era organizată în cluburi de munte. Cluburile aveau o ierarhie internă, un regulament, membrii cu experiență în diversele discipline montane și, cel mai important, organizau competiții și activități montane (drumeție, escaladă, alpinism, etc …) Așadar, când o persoană devenea interesată de munte se alătura unui astfel de club și dintr-o data avea ”un grup de munte” din care putea face parte, cu o activitate organizată, în care se putea dezvolta ca om de munte.

         Odată cu Revoluția și goana după libertate, cluburile au intrat în declin, marea majoritate a membrilor optand pentru individualitate și astfel, ceea ce initial era organizat a devenit dezorganizat.

         Au aparut site-urile, blogurile și nu în ultimul rând ”social networking”-ul. Piata de profil a explodat și multi au devenit ”cunoscători”, peste noapte, fără nicio pregătire sau cu o pregătire precară.

         În toată această transformare, probabil firească, s-au pierdut elemente importante care defineau un grup de munte: oamenii cu experiență, o anumită ierarhie, omogenitatea, camaraderia, prietenia, etc … .

Pe lângă experiențele neplăcute, deseori ivite în grupurile constituite ad-hoc, pe Facebook sau prin alt mijloc on-line, care au accentuat sentimentul de nesiguranță al celor aflați la început de drum, au început să apară și accidentele montane, de cele mai multe ori cu urmările cele mai grave.

         Toate acestea au condus, direct și indirect, la apariția profesiei de ghid montan în Romania.

         Ghidul este, sau ar trebui să fie, acea persoană din grup pe care te poți baza în orice circumstanțe. Este persoana capabilă să găsească cele mai bune soluții atunci când apare un moment de criză.

Evident că, întotdeuna vor exista voci care vor afirma ”n-am nevoie de ghid”, sau ”nu imi trebuie mie ghid” și parte dintre acestea probabil nu au nevoie. Ori sunt tineri, ori rezistenți, ori cunosc traseele, ori sunt mândri, ori incontienți, etc ….

În realitate însă, aproape întotdeauna avem nevoie de un ”ghid”, fie că este o potecă, fie lumina unei cabane, fie un piton sau o linie care ne arată linia traseului, etc …

Ghidul este un supraveghetor tacut al acțiunilor tale și un îndrumător direct atunci când este cazul. Este acea persoană care se asigură că nu faci ceva imprudent, că nu te expui unui pericol, din neatenție, din neștiință, sau din prea multă încredere în tine. Te încurajează și îți oferă încredere atunci când te îndoiești de puterile tale dar te și mustră atunci când este cazul.

Este persoana care îți transmite subtil din ”secretele” muntelui și nu în ultimul rând este persoana care te ajută să evoluezi ca om de munte. Așa cum am fost învățat ”pentru a fi ghid montan nu sunt de ajuns numai cunoștințele în domeniul montan, ci este și o chestiune de vocație”. Trebuie să îți placă să ai grijă de oameni.


0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.