În primul rând, trebuie să facem disctincția între două noțiuni: autoasigurare și asigurare.

Autoasigurarea presupune ancorarea propriei persoane, prin intermediul unei lonje, aneau sau capăt de coardă, la unul sau mai multe puncte fixe, capabile să reziste unor solicitări puternice.

Asigurarea vizează siguranța partenerului și se realizează prin intermediul corzii de alpinism.

În al doilea rând trebuie să știm că echipamentul individual este echipament tehnic cu rolul de a ne facilita deplasarea. Devine echipament de autoasigurare atunci când este folosit ca atare (exemplu: piolet ancoră, oprirea cu ajutorul pioletului în cazul alunecării).

Asigurarea se realizează prin coadră!

Muntele este un teritoriu care prezintă numeroase pericole. Echipamentul individual nu a fost niciodată arhisuficient pentru un grad mărit de siguranță și, de aceea, alpiniștii se asigură reciproc, prin intermediul corzii de alpinism. Legarea în coardă poate preveni o cădere sau împiedica o alunecare și este modalitatea corectă de abordare a traseelor tehnice sau chiar a pasajelor care presupun riscul alunecării sau căderii. Deși prin legarea în coardă riscurile nu dispar, sunt mult reduse.

Nu există asigurare fără autoasigurare!

Adică, mai înainte de a ne asigura (fila) partenerul prin intermediul corzii, trebuie ca noi înine să fim asigurați la un punct fix. În funcție de teren, traseu, anotimp, acesta poate fi: un copac, un colț de stâncă, un piton, o regrupare, o ancoră în zăpadă, etc … Rațiunea este simplă. Dacă te legi de un punct fix, devii un punct fix. Dacă te legi de un punct solid, devii un punct solid. Forțele generate de o eventuală alunecare sau cădere a partenerului de coardă sunt mult mai mari decât rezistența pe care o putem opune și, implicit, vom fi antrenați în cădere, la o eventuală cădere a acestuia.

În concluzie

Colțarii și pioletul aduc un plus de siguranță în deplasarea pe timp de iarnă, insă gradul de siguranță este invers proporțional cu dificultatea traseului. Adică, pe măsură ce traseul devine mai tehnic, mai dificil, colțarii și/sau pioletul nu mai sunt suficienți și, de aceea, este absolut necesar ca măsurile de siguranță să fie completate prin asigurarea în coardă și autoasigurare.


0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.