Există un curent, susținut de cei mai catolici și decât Papa, prin care se promovează ideea că este interzis să dormi în refugii, cu evidenta motivație că refugiile sunt destinate urgențelor.

O problemă de etică, de legitimitate, de morală. Ei bine, nu voi înțelege niciodată de ce este ilegitim sau imoral să iei în calcul un refugiu.

Mare parte dintre refugii sunt destinate urgențelor, însă faptul că una sau mai multe persoane aleg să petreacă noaptea în refugii nu anulează, în niciun fel funcția acestora, de adăposturi pentru urgențe.

Ba din contră, cred că este mult mai de dorit ca, în cazul unei urgențe, să dai de cineva odihnit în refugiu. Un om odihnit te poate ajuta rapid, îți poate pregăti ceva de mâncare, poate ajuta persoanele care au rămas în urmă, iar iarna te poate întâmpina cu un ceai cald de cum intri pe ușă, când încă ești prea degerat, ori prea obosit să ți-l pregătești singur. Te poate încălzi peste noapte.

Desigur, se poate întâmpla să fie mare înghesuială într-un refugiu și acesta este argumentul principal pentru care nu promovez orientarea către refugiu, deși sunt trasee în care ajută foarte mult, la rucsac și la confort.

Ar fi nelegitim sau imoral să nu ți se permită accesul într-un refugiu, să pleci de acasă alături de alți cheflii pentru a face o beție la refugiu, saù să îți programezi o vacanță în refugiu, dar să dormi, pe cine știe ce vreme într-un cort, lângă un refugiu gol, este clar prostie.


0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.